Sushi
SUSHI – životní styl
Sushi (suši) je tradičním, klasickým japonským jídlem s tisíciletou historií. První zprávy o jeho rozšíření pocházejí ze 7. století, kdy byla v Asii vlivem buddhismu zakázána konzumace masa, neboť pro přípravu Sushi se používají zejména ryby.
Během své dlouhé historie si každá část Japonska vytvořila místní speciality.
Sushi v doslovném překladu znamená kyselá rýže.
Sushi se připravuje ze syrových ryb nebo krevet, chobotnic, sépií, zeleniny a hub. Také lze použít mnoho jiných surovin např. avokádo, okurku, listový špenát, ředkev, dýni, bambus, vejce atd.
Sushi zajišťuje bohatý zdroj mastných kyselin, jodu, proteinů a minerálů. Kromě výživové hodnoty je oceňovaná i jeho vzhled. Sushi je malé umělecké dílo.
Sushi obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek - jód, mastné kyseliny, proteiny a minerály. Pro někoho je syrová mořská ryba velikou delikatesou, jinému už při myšlence pozřít syrovou rybu je špatně. Byla by ale velká škoda, nezkusit tuto japonskou lahůdku alespoň jednou.
Japonští kuchaři dříve balili nasolené rybí maso do rýže. Mělo se tak zakonzervovat. Asiaté si časem všimli, že obě potraviny dohromady dobře chutnají – a bylo tu sushi – dnes proslavené po celém světě.
První „Sushi fast food" vymyslel Hanaya Yohei, který objevil, že k přípravě sushi není nutná jen ryba, ale také jiné mořské plody.