Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pomazánky od R do Z

1. 5. 2007

 

...pokračování...

Rybí pomazánka

Sardinky ve vlastní šťávě, máslo, cibule, citrónová šťáva, pepř, sůl.  Vše dobře promícháme.

 

 

 

Rybí pomazánka

Do základní tvarohové pomazánky vmícháme sardinky se zeleninou (olej scedíme), přidáme trochu hořčice a kečupu.

 

 

 

Rybí pomazánka

4 vejce uvařená natvrdo, 1 krabička olejovek, 1 menší cibule, sůl, citrónová šťáva, ředkvičky.  Vejce oloupáme a rozkrojíme a žloutky vyjmeme. V misce utřeme ustrouhané   žloutky s olejovkami.    Podle   potřeby   přidáme   olej   z olejovek, rozsekané bílky, osolíme. Podle chuti přidáme citrónovou šťávu. Podáváme namazané na krajíčky veky. Povrch krajíčku posypeme nakrájenou cibulí a oloupanými drobně nakrájenými ředkvičkami.

 

 

 

Rybí pomazánka s avokádem

1 avokádo, 1 sardinky v oleji, 1 cibule, 1 citron, 200 g nízkotučného tvarohu, 4 rajčata a čerstvé papriky, pažitka, sůl.

Avokádo   oloupeme  a   rozmačkáme,   přidáme   tvaroh,  sardinky   a společně vyšleháme nebo vymícháme. Ochutíme solí a citronovu šťávou, vmícháme krájenou cibulku a pažitku.

Na tmavém pečivu obložíme pomazánku plátky rajčat a papriky.

 

 

 

Rychlá lososová pomazánka

Balení drceného lososa, pomazánkové máslo, malá cibulka, citrónová šťáva na dochucení.

Nakrájíme   na   drobno   cibulku  a spolu s pomazánkovým máslem a drceným lososem rozmícháme.  Dochutíme šťávou z citrónu.

 

 

 

Rychlá vajíčková pomazánka

4-5 vajec, máslo (margarín), plnotučná hořčice, pepř, petrželka. Natvrdo uvařená a zchlazená vajíčka drobně pokrájíme a nasypeme do misky, kde už je připravené máslo, opatrně mícháme a podle chuti přidáváme hořčici a pepř.

Jemnou  pomazánku  vložíme  na  chvíli do lednice a podáváme s vekou,   bagetou či celozrnným   pečivem - ideální  v  kombinaci s hlávkovým salátem jako lehká večeře v horkých letních dnech.

 

 

 

Salámová pomazánka

250 g měkkého salámu (Junior..), 5 natvrdo uvařených vajec, několik kyselých okurek, máslo, hořčice, sůl.

Salám a okurky nakrájíme na kostičky. Vejce oloupeme a posekáme. Vše smícháme a všleháme hořčici a máslo.

Osolíme a namažeme na rozkrojené housky.

 

 

 

Silvestrovská pomazánka

Sůl, 2 vejce, 1 cibule, 2 lžíce majonézy, mletý pepř, 100 g tvrdého sýra, sarde-

lová pasta, chilli, 100 g sardinek v tomatě. Pomazánka ze sardinek, vajíček a tvrdého sýra. Pikantní chilli vynechte pokud chcete. Sýr nahrubo nastrouhá-me, smícháme s rozmačkanými  sardinkami, nasekanými vejci, cibulí, se sar-delovou pastou a majonézou. Podle chuti okořeníme solí a pepřem a zakápneme citronovou šťávou.

 

 

 

Sloní mls

1 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 2 kostky cukru, 300 g měkkého salámu, 200 g majolky, cibulky, 1/2 lžičky chilli.

V kastrůlku   lehce    zahříváme   ocet,    olej,  kečup,  hořčici a cukr, až se nám vše spojí dohromady (nesmí se vařit).

Do   vychladlé   směsi  přidáme  nastrouhaný  nebo  umletý  salám, na kostičky nakrájené cibulky a ochutíme chilli kořením.

 

 

 

 

 

 

Sloní žrádlo

500 g měkkého salámu, 2 kyselé okurky, 1 malá majolka, 1 větší cibule, necelá lžíce chilli koření, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce octa, 1 lžíce oleje, 4 kostky cukru.

Nakrájíme salám, okurky a cibuli. Zahřejeme (ale nevaříme) kečup, ocet, olej a cukr. Přidáme chilli koření a majolku, vše promícháme. Mažeme na nakrájenou večku.

 

 

 

Světová pomazánka na chlebíčky

3  větší vařené  brambory, 1 střední cibule,  lžíce plnotučné  hořčice, 1 majolka, nebo bílý jogurt, sůl.

Brambory jemně nastrouhat, cibuli nakrájet nadrobno a přidat ostatní suroviny. Vše dobře promíchat. Světovou dobrou chuť!

 

 

 

Sýrová pomazánka

300 g strouhaného eidamu (30%), buď žervé nebo imperiál nebo mazlavý tavený sýr, rozmačkaný česnek a lehká majolka.

 

 

 

Sýrová pomazánka

Tavený sýr, tvaroh, 1/2 majolky, česnek, sůl a pepř.

 

 

 

Sýrová pomazánka s burskými oříšky

100 g másla nebo Flory, 100 g ementálu, 50 g burských oříšků, kari koření, vegeta, křen.

Máslo našleháme, přimícháme strouhaný sýr a strouhané oříšky, okořeníme. Mažeme na plátky rohlíku a sypeme strouhaným křenem.

 

 

 

Sýrová pomazánka na topinky

120 g másla, 150 g netučného sýra, 4-5 stroužků česneku, sůl, kari koření, pažitka.

V misce utřeme máslo, přidáme nastrouhaný sýr a česnek, podle chuti osolíme, přidáme kari koření a nakrájenou pažitku. Podáváme na topince.

 

 

 

Sýrová pomazánka s jogurtem

150 g   sýra (gouda, primátor...),   jogurt,   2 natvrdo uvařená vejce,  1 cibule, sůl.

Sýr nastrouháme na hrubší nudličky, vejce nakrájíme na kostičky, přidáme drobně nasekanou cibulku a jogurt, osolíme a lehce promícháme.

 

 

 

Sýrová šunková pomazánka

2 kusy taveného sýra se šunkou, 100 g šunky, 120 g másla, 3 stroužky česneku, mléko, pažitka, sůl.

Máslo třeme do pěny, po částech přidáváme sýr a podle potřeby ředíme mlékem. Potom přidáme drobně nakrájenou šunku, ochutíme česnekem utřeným se solí a jemně nakrájenou pažitkou.

 

 

 

Ševcovský mls

500 g měkkého salámu, 100 g majolky, 1 cibule, 2 sterilované okurky, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce plnotučné hořčice, lžíce jemného kečupu, lžíce worchesteru, 3 kostky cukru

Salám, cibuli a okurky umeleme na masovém mlýnku. Olej, hořčici, kečup, ocet, worchester a 3 kostky cukru svaříme. Po vychladnutí zamícháme do umletého salámu a přidáme majolku. Opět dobře promícháme.

 

 

 

Šunková pěna

6 lžic másla, šálek smetany, sůl, pepř, 200 g šunky, 1/2 lžičky sladké papriky.

Do změklého másla postupně vmícháme smetanu a ušleháme hladkou pěnu. Osolíme ji, opepříme, přidáme jemně rozemletou šunku, papriku a dobře rozmícháme. Pěnu podáváme s jemným pečivem.

 

 

 

Šunková pomazánka

10O g šunky, 3 žervé, 1-2 sladkokyselé okurky a 1 vajíčko natvrdo.

 

 

 

Šunkové balíčky

1 vrchovatá lžíce nasekaného kopru, 1 1/2 lžíce nastrouhaného křenu, 1/2 lžíce jemně nasekané petrželky,

3 žervé nebo lučiny, sůl, bílý pepř, 150 g šunky, 8 listů ledového salátu, svazek kopru.

Žervé   dobře   promícháme s koprem,   pažitkou,   křenem, osolíme a opepříme. Plátky   šunky   rozložíme,   poklademe   sýrovou směsí a zabalíme do úhledných balíčků, které upevníme moutouzem nebo lýkem. Balíčky necháme v chladničce asi půl hodiny odležet.

Talíře vyložíme listy salátu, na ně dáme šunkové balíčky a ozdobíme snítkami kopru. Moutouzky odstraníme až před konzumací. Podáváme s bílým pečivem.

 

 

 

Tavená pomazánka

100 g   taveného sýra, 60 g másla, 60 g šunkového salámu, 1 vejce, 1 cibule, sůl, worchester.

Utřeme sýr a máslo. K tomu přimícháme salám umletý na masovém strojku. Přidáme drobně rozsekané vejce a cibulku.

Podle chuti osolíme a okořeníme worchestrem.

 

 

 

Tetina pomazánka

1 cibule, 150 g droždí, 2 vejce, olej, 1 masox, pepř, sladká paprika.

Cibuli zpěníme na oleji, přidáme droždí a masox. Jakmile droždí změkne, rozklepneme vejce a mícháme do zhoustnutí.

Dochutíme pepřem a sladkou paprikou.

 

 

 

Tomatová rybí pomazánka

250 g rybiček v tomatě, 100 g majolky, 100 g tvrdého sýra, sterilovaná okurka, 1 zelená paprika, 1 malá cibule, sůl, pepř.

Rybičky v tomatě utřeme s majolkou, přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, kostičky   okurky, drobně   nakrájenou papriku a cibuli, sůl pepř a vše promícháme.

 

 

 

Tuňáková pomazánka

185 g   tuňáka ve vlastní šťávě,   185 g tuňáka v oleji,   100 g másla, 5 lžic majolky, 1 cibule, 1 brambora vařená ve slupce,

2 vejce vařené natvrdo, 1 lžička hořčice, bílý pepř, sůl.

Tuňáka vidličkou rozmačkáme a rozetřeme s máslem. Přidáme nakrájenou cibuli a majolku. Bramboru oloupeme a nastrouháme, vejce  nasekáme a   přimícháme  do  směsi  spolu  s   hořčicí.        Vše důkladně propracujeme a dochutíme pepřem a solí. Podáváme s pečivem.

 

 

 

Uherská pomazánka

Uherský salám, nastrouhaný ementál a máslo na spojení.

 

 

 

Vaječná pomazánka

250 g másla, 8 vařených vajec natvrdo, cibule, sladkokyselé okurky, sůl, pepř, 1 lžíce plnotučné hořčice.

Máslo utřeme s vařenými prolisovanými žloutky, přidáme hořčici, osolíme, opepříme, přidáme nadrobno nasekané bílky a ostatní nasekané nebo nastrouhané přísady. Mažeme na plátky veky nebo celozrnného pečiva.

 

 

 

Vaječná pomazánka

6   natvrdo   vařených   vajec,   100 g   majonézy,   1 lžíce hořčice,    2 sladkokyselé okurky nebo 1 salátová, sůl, pažitka. Natvrdo   uvařená   vejce   podélně   rozkrojíme,    vyjmeme   žloutky a vložíme je do mísy. Vidličkou žloutky rozdrtíme. Přidáme majonézu, hořčici, sůl a vše rozšleháme na hladkou hmotu. Nakonec vmícháme na nudličky nakrájenou okurku. Pomazánku namazanou na krajíci chleba posypeme nadrobno pokrájenými bílky a pažitkou.

 

 

 

Vaječná pomazánka s česnekem

4 vejce uvařená natvrdo, 1 hlavička česneku, 4 vrchovaté lžíce sádla, 2 vařené brambory, 1 lžíce hořčice, sůl, pepř, petrželka nebo pažitka.

Sádlo utřeme s hořčicí do pěny, přidáme jemně nastrouhané brambory, sůl a pepř, prolisovaný česnek a nakonec vmícháme vychladlá jemně nastrouhaná vejce. Vše ušleháme do hladkého krému. Mažeme na všechno co nám chutná (třeba chleba) a zdobíme petrželkou nebo pažitkou.

 

 

 

Vajíčková pomazánka

Máslo, natvrdo uvařená vejce, zavařené okurky, jemně krájená cibule, hořčice, sůl, pepř. Vejce a okurky   nastrouháme   na   jemném struhadle a vymícháme s máslem, hořčicí a cibulí.

 

 

 

Vampíří strach

2 hrnky strouhaného sýra, 3 lžíce majolky, 4 stroužky česneku (i víc), 2 lžíce mléka, sůl. Promícháme   majolku a strouhaný sýr.   Nepatrně   zředíme mlékem a přidáme strouhaný česnek, sůl, pepř a všechno dobře promícháme.

 

 

 

Zabijačková pomazánka

250 g   jaternicového prejtu,    4 stroužky česneku,   křen,   hořčice, 80 g másla, 1 cibule, sůl.

Do prejtu přidáme změklé máslo nakrájenou cibuli, česnek rozetřený se solí, spojíme se 2 lžícemi hořčice (kremžské  nebo  francouzské), a nakonec vmícháme 2 lžíce nastrouhaného křenu. Zdobíme okurkami, paprikami nebo rajčaty.  Příloha topinky nebo chleba.

 

 

 

Zeleninová pomazánka

2 sýry Žervé, 50 g másla, mléko (podle potřeby), sůl, 150 g mrkve strouhané , citronová šťáva.

Žervé rozmačkáme vidličkou, zředíme mlékem, přidáme nastrouhanou mrkev, osolíme, přidáme podle chuti citronovou šťávu a dobře vyšleháme.

 

 

 

Zeleninová pomazánka II.

3 mrkve, půl celeru, trochu másla, majonéza, sůl, citrónová šťáva, mandarinky (kiwi) na ozdobu.

Zeleninu omyjeme, oloupeme a najemno nastrouhám, vidličkou všleháme máslo a majolku. Dochutíme solí a citrónovou šťávou. Mažeme na veku zdobíme plátky kiwi nebo mandarinky.

 

 

 

Zeleninová pomazánka se sýrem

200 g eidamu, 200 g ředkviček, 200 g celeru, citrónová šťáva, sůl, pepř, 200 g majonézy.

Ředkvičky, celer a sýr nastrouháme, zakapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a lehce vmícháme majonézu. Vychladíme, mažeme na veku a obkládáme vařenými vejci a cibulkou.

 

 

 

Zeleninová pomazánka se šunkou

100 g majolky,   100 g bílého jogurtu,    100 g sterilovaného celeru, 50 g mrkve,   50 g sterilovaného hrášku,

lístky čerstvého špenátu nebo salátu, 100 g krůtí šunky, 1 lžíce pšeničných klíčků. Smícháme   majolku  s  jogurtem,   přidáme   nudličky celeru s mrkví a hráškem, zahustíme pšeničnými klíčky a nakonec   nudličkami   šunky.   Naplníme   vydlabané špalíky bagety a ozdobíme špenátovými lístky.

 

 

 

Zelná pomazánka

Sáček kysaného zelí (nejlepší je červené), 200 g tvrdého sýra, bílý jogurt, majolenka, pepř, pórek.

Zelí překrájíme, nastrouháme k němu tvrdý sýr, kdo chce může přidat nadrobno nakrájený pórek.

Smícháme s bílým jogurtem a majonézou, opepříme. Podáváme jako přesnídávkový salát s bílým pečivem nebo jako podklad na chlebíčky.

 

 

 

Židovská pomazánka z vajec a cibule

4 vejce uvařená natvrdo, 150 g cibule, trocha oleje, pažitka, sůl, pepř, hlávkový salát.

Vejce posekáme  na  malé   kousky  a cibuli nakrájíme nadrobno. Pak přidáme olej, pažitku a pečlivě promícháme, podle  chuti  osolíme a opepříme.    Ozdobíme pažitkou a plátky vajec a podáváme s listy hlávkového salátu.