Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pomazánky od A do P

1. 5. 2007

Pomazánky od A do P pro Vás

 

 

Bulharská pomazánka

300 g dietního salámu, malý rajský protlak, malá tatarská omáčka, kyselá okurka, cibule.

Salám    umeleme   na   masovém   strojku   nebo  nastrouháme     na struhadle. Přidáme jemně nastrouhanou okurku, rajský protlak, tatarku a jemně nakrájenou cibuli. Vše umícháme.

 

 

 

Čertova pomazánka

Velký uzenáč nebo uzená makrela, 50 g majolky, 2 natvrdo vařená vejce, sladkokyselá okurka, paprika sterilovaná v oleji, kousek cibule, hořčice, citrónová šťáva, sůl.

Rybu   pečlivě vykostíme, zbavíme kůže a maso spolu s vejci, cibulí a okapanou paprikou umeleme.

Směs spojíme majonézou, přidáme na kostičky nakrájenou okurku, ochutíme hořčicí, citronovou šťávou a solí. Necháme proležet.

 

 

 

Česneková pomazánka

150 g eidamu, 1x majolka, 3 stroužky česneku, sůl, pepř.

Sýr nastrouháme najemno, přidáme rozetřený česnek a další přísady. Výborně se hodí na jednohubky.

 

 

 

Česneková pomazánka - výborná

Rama, 5 trojuhelníčků taveného sýra, plátek (na smažení) tvrdého sýra, 3 vejce, 6 velkých stroužků česneku, na ozdobení paprika.

Dáme  uvařit   vejce,  mezitím si nastrouháme tvrdý sýr a smícháme ho s Ramou, měkkým sýrem, česnekem. Potom na kráječi rozkrájíme vajíčka na kostičky a přidáme do pomazánky. Pomazánka je výborná na jednohubky a vystačí

asi na 11 rohlíků. Na každou jednohubku dejte kostičku papriky, krásně to vypadá a výborně chutná!

 

 

 

 

Dobrá pomazánka na chlebíčky

2 vejce, 100 g šunkového salámu, 1 menší cibule, 2 tavené sýry nebo 4-5 trojúhelníčků taveného sýra, 1-2 lžíce majolky, 1 lžička hořčice.  Na  velmi   malé   kostičky  nakrájíme šunkový salám, cibuli a vejce uvařená na tvrdo.   Přidáme   tavený   sýr,   majolku a hořčici

a důkladně promícháme. Chlebíčky s touto pomazánkou jsou u nás doma moc oblíbené a když ji dělám návštěvám, všichni ji chválí.

 

 

 

Falešná humrová pomazánka

Filé, sůl, majonéza, bílý jogurt, citron, cukr, worchestrová omáčka.

Filé uvaříme v osolené vodě, po vychladnutí rozmačkáme vidličkou, smícháme s majonézou a bílým jogurtem, dochutíme citronem, špetkou cukru a kapkou worchestru.

 

 

 

Falešný humr

1 mrkev, 1/2 celeru, 100 g sýru cihla, 1 lžíce majolky, citron.

Nastrouháme mrkev a celer, mělo by být v poměru půl na půl. Zakapeme citronem. Přidáme nastrouhaný sýr a majolku. Zamícháme a podáváme s chlebíčkovou vekou.

 

 

 

Hamina

cibule, kečup jemný, nastrouhaný eidam, 3 vejce, 1 balení světlého toastového chleba, česnek podle chuti, slanina podle chuti, špetka pepře, špetka soli.

Umícháme směs z cibule, kečupu a nastrouhaného sýra. Umícháme vajíčka, která přidáme do směsi, opepříme, osolíme a pořádně promícháme. Opečeme toasty na másle, toustovači, hodně potřeme česnekem a naneseme směs. Nakonec osmahneme slaninu nebo šunku a poklademe na povrch.

 

 

 

Játrová pomazánka

200 g játrové paštiky, 60 g másla, 1 tavený smetanový sýr (100 g),

2 lžíce hořčice a 2 stroužky utřeného česneku.

 

 

 

Jednoduchá krabí pomazánka

250 g krabích tyčinek, 3 vejce natvrdo, 1 tatarská omáčka, citrón a pórek na ozdobu.

Krabí tyčinky necháme rozmrazit, pokrájíme na drobné kousky, přidáme nakrájená  nebo nastrouhaná vajíčka, promícháme s tatarkou a mažeme na veku.

 

 

 

Kapiová pomazánka

Zavařené kapie, 1 tavený sýr (nejlépe Apetito), 1/2 čerstvého másla, 3 stroužky česneku, 100 g šunkového salámu, 1 malá cibule, sůl, pepř.

Do směsi sýra a másla umeleme nebo nastrouháme šunkový salám, přidáme na jemno nakrájené kapie, utřený česnek, na jemno nakrájenou cibulku. Vše dobře promícháme, pokud je pomazánka příliš  tuhá,  můžeme přidat  trošku  vody z kapií. Posolíme a popepříme.  Hodí se nejlépe na čerstvý chléb.

 

 

 

Krabí pomazánka

1 větší balení krabích tyčinek, 150 g najemno nastrouhaného tvrdého sýra (Eidam), 1 cibule, 2 tatarské omáčky, sůl, pepř, citrónová šťáva.

Krabí tyčinky najemno nakrájíme, cibuli nakrájíme na kostičky a vše smícháme se sýrem a tatarkou. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Necháme odležet.

 

 

 

 

Křenová pomazánka

1/2 skleničky krenexu, 100 g tvrdého salámu (turistický), 1 měkký tvaroh, 3-4 lžíce majolky, sůl, pepř.

Salám nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme tvaroh, krenex, majolku, osolíme, opepříme a pořádně promícháme.

 

 

 

 

Letní pomazánka

 

1 bílý jogurt, 1 sýr Lučina, 1 vetší mrkev, pórek, 2 vařená vejce, sůl, pepř.

Mrkev nastrouháme najemno, vajíčko také. Pórek nakrájíme najemno a smícháme s mrkví, vajíčkem pak přidáme jogurt, Lučinu, opepříme a osolíme.

 

 

 

Lososová pomazánka

 

50 g uzeného lososa, 3 natvrdo uvařená vejce, 100 g másla,  1  cibule, citronová šťáva, 2 lžíce mléka, sůl.

Máslo utřeme do pěny, přidáme nastrouhaná vejce, lososa, cibuli, mléko, citronovou šťávu a sůl. Vše důkladně promícháme.

 

 

 

Maďarská pomazánka

 

12 trojúhelníčků taveného sýra, 400 g měkkého salámu, 4 sterilované okurky, 1 cibule, 2 feferonky, 2 lžíce octa,

4 lžíce kečupu, 1 lžíce lehké majonézy, pepř, sůl.

Kečup, ocet, pepř a sůl přivedeme do varu a necháme vychladnout. Salám, sýr, feferonky, cibuli a okurky umeleme na masovém strojku. Vmícháme kečupovou směs a majonézu. Důkladně promícháme. Mažeme na toasty nebo pečivo můžeme použít na zdobení jednohubek. Není vhodné pro děti !!!

 

 

 

Míchaná sýrová pomazánka

 

2 tavené sýry se šunkou, 50 g pomazánkového másla bez příchuti, 150 g umleté drůbeží nebo vepřové šunky,

3 sterilované okurky, 3 lžíce jogurtu nebo majolenky, pepř, sůl dle chuti, hořčice.

Tavené sýry se šunkou utřeme s máslem, přidáme umletou šunku, na jemném struhadle ustrouhané okurky, jogurt nebo majolenku, hořčici, okořeníme a dobře  promícháme.  Můžeme  též   připravovat v   elektrickém šlehači.    Mažeme    na    chlebíčky, zdobíme šunkou a sypeme křenem nebo okurkami.

 

 

 

Mozaiková pomazánka

200g margarínu, 100 g taveného nízkotučného sýra, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 2 lžíce červené cibule,

1 lžíce strouhané mrkve, 1 lžíce strouhaného křenu, svazek ředkviček, pažitka.

Vyšleháme nebo dobře utřeme margarín se sýrem a přidáme postupně všechny druhy očištěné a posekané zeleniny.

Ty nám ochutí a zárověn obarví pomazánku. Potíráme pečivo nebo pomazánkou   plníme   čerstvou   papriku, vše zdobíme ředkvičkami a pažitkou. Velmi jemná a plná vitamínů...

 

 

 

Mrkvová pomazánka s křenem

100 g majolky, 300 g karotky, 50 g křenu, 1 lžička hořčice, citronová šťáva, sůl, pepř, cukr.

Do majolky jemně nastrouháme mrkev, křen a přidáme jemně nasekanou cibulku. Dochutíme hořčicí, citronovou šťávou, solí, pepřem, špetkou cukru a dobře promícháme. Mažeme na bílé pečivo.

 

 

 

Ostrá pomazánka

200 g taveného smetanového  sýra, 100 g pomazánkového másla, 50 g eidamu, 2 vejce vařená natvrdo, 5 lžic mléka, 2 lžičky hořčice, 2 feferonky, sůl.

Změklé máslo utřeme s taveným sýrem a solí. Přidáme propasírovaná vejce a za postupného přidávání mléka vyšleháme. Eidam jemně nastrouháme, feferonky jemně nasekáme a s hořčicí zamícháme do směsi. Podáváme na bílém pečivu, ozdobené petrželkou, pažitkou nebo plátky rajčete.

 

 

 

 

Pažitkové žervé

 

Tavený sýr, povolené máslo, sůl, mletý pepř, pažitka.
Vše dobře vymícháme a na závěr přidáme  jemně posekanou pažitku
.

 

 

 

Pepkova pomazánka

150 g tresčích jater, 100 másla, 125 ml mléka, 1 cibule, 20 g hrubé mouky, sůl, pažitka, citron.

Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši. Tresčí játra utřeme s máslem a po lžičkách přidáváme vychladlou kaši. Nakonec přidáme jemně usekanou cibuli, pažitku, citronovou šťávu a vše promícháme. Podle chuti osolíme.

 

 

 

Pikantní mrkvová pomazánka

3 obdélníčky  měkkého  taveného sýra (150-180 g),   2 větší mrkve, 5 stroužků česneku (kdo snese, může i víc),

1 lžíce Flory nebo jiného rostlinného másla.

Mrkev nastrouháme na jemné nudličky přidáme tavený sýr, lžíci Flory a rozmačkaný česnek, vše dohromady ušleháme elektrickým šlehačem nebo rozmačkáme vidličkou a spojíme v jemnou hmotu.

 

 

 

Pikantní pomazánka

1 sklenice zeleninové směsi Hradišťanka nebo Moravanka, 1 cibule, 1 celé pomazánkové máslo, 200 g měkkého salámu, 1 majolka, pepř, sůl.

Na masovém mlýnku umeleme zeleninovu směs, salám a cibuli. Spojíme s pomazánkovým máslem a majolkou, osolíme

a opepříme. Mažeme na chlebíčky, studené topinky, zeleninové jednohubky.

 

 

 

 

Pikantní rybí pomazánka z olejovek

1 krabice olejovek, 1 tavený smetanový sýr, 50 g másla, 1 kávová lžička hořčice, 2-3 lžičky kečupu, křen, pepř a sůl.
Sýr s máslem utřeme do pěny. Přidáme ostatní přísady včetně sardinek. Vymícháme hladký krém. Podáváme namazané na toastech nebo chlebu.

 

 

 

 

Pomazánka "á la" humr

400 rybího filé, 2 majolky, 1 jablko, 1 cibule, 1 lžíce kečupu, citrónová šťáva, sůl a pepř.
Rybí filé vaříme asi 12 minut do měkka. Uvařené filé nakrájíme na drobné kousky. Jemně nakrájené jablko i cibulku přidáme k rybímu masu. Také přidáme zbývající ingredience: kečup, citrónovou šťávu a sůl i pepř podle chuti.
Suroviny promícháme a pomazánku necháme rozležet do druhého dne v chladničce. Pak namažeme na krajíčky veky a nahoru položíme plátek citrónu.

 

 

 

Pomazánka na chlebíčky

300 g salámu gothaj nebo junior, 5 větších kyselých okurek, 5 vajec uvařených natvrdo, 1 velká cibule,

4 trojúhelníčky taveného sýra, 1 majonéza, sůl, pepř.

Všechny přísady nastrouháme nebo umeleme.

Namažeme na chlebíčky a zdobíme plátky zeleniny (rajčata, paprika, ředkvičky).

 

 

 

Pomazánka všehochuť

100 g měkkého salámu, 60 g másla, 2 natvrdo uvařená vejce, 100 g taveného sýra, 2 lžíce mléka, 1 sladkokyselá okurka, 1 kapie, sůl.

Máslo utřeme,   přidáme   jemně nasekaná vejce, tavený sýr, mléko a vše dobře promícháme. Pak smícháme drobně nakrájený salám, okurku a kapii. Podle chuti přisolíme.

 

 

 

Pomazánka z celeru

150 g celeru, 50 g majonézy, citronová šťáva, sůl, cukr.

Oloupaný, omytý celer nastrouháme na jemném struhadle. Osolíme, osladíme, pokapeme citronovou šťávou

a promícháme s majonézou.

 

 

 

Pomazánka z lučiny

2 lučiny, 2 jablka, 1 mrkev, 3 lžíce moučkového cukru.

Lučinu   utřeme s cukrem, přidáme jemně strouhaná oloupaná jablka a mrkev. Mažeme na bílé pečivo.

 

 

 

Pomazánka z paštiky

1 krabička paštiky, 50 g měkkého sýra, žloutek, 1 malá cibule nebo mladá cibu-lová nať (pažitka), sůl, pepř, hořčice. Umícháme sýr, přidáme paštiku a žlou-tek, dochutíme hořčicí a solí, mírně opepříme, přidáme jemně nakrájenou cibulku.

 

 

 

Pomazánka z tresčích jater

60-80 g tresčích jater z konzervy, 1/2 menší cibule, 100 g másla,  2 vejce natvrdo, citronová šťáva, pažitka.

Máslo utřeme do pěny, přidáme rozetřená játra, jemně nakrájenou cibulku, citronovou šťávu, sůl a dobře rozmícháme. Vejce nasekáme nadrobno a opatrně je zamícháme do pomazánky. Sypeme nakrájenou pažitkou.

 

 

 

Pomazánka z tuňáka

2 plechovky tuňáka v oleji, 1 středně velká cibule, 2 lžíce majonézy (lepší je light), 2 lžíce hořčice, 1 lžíce kečupu, 1 vejce uvařené natvrdo, 1 měkký sýr, sůl, pepř. Cibuli nakrájíme nadrobno. Přidáme tuňáka z plechovky (olej je lepší vylít).   Nastrouháme vejce, přidáme   všechny   další   ingredience   a pořádně promícháme. Přisolíme, připepříme podle chuti. Pomazánka je nejlepší druhý den, kdy se odleží v lednici.

 

 

 

Pomazánka z uherského salámu

100 g másla, 100 g uherského salámu, 150 g sýra ementál, 1 cibule, 2 zelené papriky, 2 vejce, petrželka, sůl.

Máslo   trochu osolíme a utřeme do pěny. Salám umeleme, ementál a cibuli   dvakrát   umeleme   na   masovém   strojku a   zamícháme do připraveného másla. Nakonec přimícháme drobně nakrájené očištěné papriky. Pomazánku upravíme na misku a ozdobíme čtvrtkami vajec vařených natvrdo a petrželkou.

 

 

 

Pomazánka z uzeného sýra.
50gr. másla,vařený žloutek,200gr.uzeného sýra.
Máslo utřeme se žloutkem a přidáme strouhaný sýr. Pomazánkou potřeme chlebíčky. Můžeme je posypat drobně nakrájenou zeleninou nebo tvrdou nakládanou okurkou a ozdobit plátky rajčat.

 

 

 

Pomazánka z vajec a salámu.

2 vejce,100gr. salámu,100gr. másla,1lžíce hořčice, okurka.
Natvrdo uvařená vejce a salám umeleme na masovém strojku, přidáme hořčici a ještě chvíli třeme. Pomazánku mažeme na plátky žemlí a zdobíme kyselou okurkou, nakrájenou na kolečka.

 

 

 

Pomazánka z vaječných žloutků

150 g másla, 20 g plnotučné hořčice, 4 vejce, 100 g cibule, sůl, pepř, pažitka.

Máslo umícháme se solí, hořčicí a utřenými vaječnými žloutky, osolíme, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, podle chuti opepříme. Vše zlehka promícháme. Natíráme na chléb a povrch posypeme posekanými vaječnými bílky a pažitkou.

 

 

 

Pomazánka ze sardinek

1 sardinky v oleji, 120 g másla, 1 cibule, 1 sterilovaná okurka, citronová šťáva, sůl, worchester.

Máslo utřeme do pěny, přidáme vidličkou rozmělněné sardinky, dobře rozmícháme za postupného přikapávání oleje

ze sardinek. Nakonec přidáme drobně pokrájenou cibuli a okurku. Pomazánku přisolíme, zakapeme citronovou šťávou a dochutíme worchestrem. Dobře promícháme.

 

 

 

Pomazánka ze škvarků

250 g nepříliš vylisovaných škvarků, 2 natvrdo vařená vejce, kousek cibule, hořčice, sůl.

Škvarky umeleme na masovém strojku, přidáme na drobné kostičky krájená vejce a drobně krájenou cibuli. Promícháme, ochutíme hořčicí a osolíme.

 

 

 

Provensálská pomazánka

200 g   Lučiny,    1 lžíce másla nebo ramy,  2 stroužky česneku,  cca 20 černých oliv, sůl, oregáno dle chuti.

Lučinu utřeme s máslem, v případě potřeby zředíme trochou mléka, přidáme prolisovaný česnek, nasekané černé olivy, okořeníme oreganem a osolíme. Mažeme na pečivo, nejlépe čerstvou křupavou bagetu. Výborná je také na teplé, na olivovém oleji opečené plátky veky či bagety.