Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jablkové dobroty

28. 10. 2008

Recept na domácí listové těsto

1 hera 

420 g hladké mouky

10 lžíc vody

1 lžíce octa

2 žloutky špetku soli

Vše smícháme dohromady a necháme aspoň hodinu odpočinout, pak válíme záviny.

Rychlý jablečný koláč

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 30 minut

Budete potřebovat:

1 balení listového těsta
750 g jablek
30 g cukru krystal
2 polévkové lžíce
vody
1 vejce

Postup:

1. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. Takto připravená je dejte do kastrůlku, přidejte cukr a vodu a duste na mírném ohni asi 10 minut. Podle potřeby je oslaďte. Jablka přeložte do mísy a nechte je vychladnout.

2. Těsto rozdělte na dvě části. Větší rozválejte a vyložte jí koláčovou formu, vymazanou tukem. Přidejte vychlazenou jablečnou náplň.

3. Zbylé těsto rozválejte a překryjte jím náplň. Přebytečné okraje odkrojte a upravte prsty. Koláč nakonec propíchejte vidličkou.

4. Ze zbylého těsta vytvarujte lístky na ozdobu, navlhčete je mlékem a přilepte na koláč. Celý povrch potřete rozšlehaným vejcem. Pečte asi 30 minut ve vyhřáté troubě při teplotě 220 °C.

Tip: Koláč můžete dochutit skořicovým cukrem a rozinkami.

 

Jablečný dortík s ořechy

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 45 minut

Budete potřebovat:

3 vejce
250 g nastrouhaných jablek
150 g cukru moučky
1 polévkovou lžíci kakaa
100 g sekaných ořechů
70 g krupice
tmavou a bílou čokoládovou polevu
ořechová jádra na
zdobení

Postup:

1. Oddělte žloutky od bílků. Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Žloutky s cukrem vymíchejte do pěny, přidejte 1 lžíci kakaa, nastrouhaná jablka, krupici a nechte asi čtvrt hodiny odpočinout.

2. Do těsta vmíchejte ořechy a nakonec i tuhý sníh z bílků. Zlehka promíchejte a vlijte do formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Pečte asi 40 minut při 180 °C.

3. Vychladlý moučník polijte čokoládovou polevou, případně ozdobně postříkejte i bílou polevou a dozdobte ořechovými jádry.

 

Křehký jablečný koláč

Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 35 minut

Budete potřebovat:

250 g rostlinného tuku
250 g měkkého tvarohu
250 g polohrubé mouky

Náplň:

1 kg křehkých jablek
50 g rozinek
2 lžíce rumu
1 lžíci cukru moučky
1 vanilkový cukr
1 skořicový cukr
1 lžíci strouhanky
1 vejce na potření
cukr na posypání

Postup:

1. Z rostlinného tuku, tvarohu a mouky vypracujte těsto a rozdělte jej na dvě části. Nechte alespoň půl hodiny uležet v lednici.

2. Mezitím nastrouhejte jablka na hrubém struhadle a rozinky namočte do rumu.

3. Vychlazený plát těsta rozválejte, přeložte na plech vyložený pečicím papírem, posypte jablky, rozinkami, cukrem moučkou, vanilkovým a skořicovým cukrem.

4. Na náplň dejte druhý plát těsta, propíchejte ho vidličkou a potřete ušlehaným vejcem.

5. Vložte do vyhřáté trouby a pečte nejprve zprudka, po čtvrthodině teplotu zmírněte. Upečený koláč naporcujte a pocukrujte.

 

Jablečný koláč džaldí-džaldí
Ingredience:
1 šálek polohrubé mouky

1 šálek krupičky

1 šálek pískového cukru

1 lžička prášku do pečiva

1 kg jablek

1 lžička vanilky nebo skořice

200 g másla

Postup:
V míse smícháme mouku, krupičku, cukr a prášek do pečiva. Přidáme rozpuštěné máslo a promícháme - vytvoříme drobenku. Směs smícháme s jednou lžičkou vanilky nebo skořice.
Tři čtvrtiny této směsi nasypeme do pekáče nebo do dortové formy. Na to nastrouháme oloupaná jablka a ochutíme další lžičkou vanilky nebo skořice. Navrch nasypeme druhou část směsi.

Dáme péci do trouby vyhřáté na 190 stupňů Celsia (horkovzdušně na 170 stupňů) na 30-35 minut.

Jablečné řezy

Ingerience:
3 vejce
1,5 sklenice cukru
3 sklenice hladké mouky
2 sklenice strouhané cukety
1 sklenice oleje
1 lžička sody
trochu prášku do pečiva, kakao


Krém:
1 tvaroh
150 g mletého cukru
1 vanilkový cukr
1 vejce
3/4 másla

Postup:
Vejce s cukrem ušleháme. Zamícháme s ostatními ingrediencemi. Nalijeme na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Upečené řezy pokryjeme tvaroh. krémem a posypeme skořicovým cukrem.

Perník s jablky

Ingerience:
2 jablka
300 g hladké mouky
200 g cukru
50 g medu
2 vejce
2 lžíce rumu
8 lžic mléka
1 prášek do perníku


Poleva:
200 g moučkového cukru
šťáva z 1 citronu
červená potravinářská barva

Postup:

Jablka nakrájíme na malé kostky. Cukr, med a vejce vyšleháme do husté pěny. Potom přidáme rum, mléko a mouku s kypřícím práškem do perníku. Všechno promícháme a přidáme jablka. Pečeme v předehřáté troubě při 150 °C asi 35 minut.
Moučkový cukr a šťávu z citronu spolu se dvěma lžícemi vody utřeme v hladkou polevu, kterou obarvíme barvou. Pak potřeme vychladlý perník.

 

Jablečník

Ingerience:
240 g polohrubé mouky
240 g krystalového cukru
150 g rozehřátého tuku
4 vejce
2 kypřicí prášky do pečiva
1 vanilkový cukr
600 g nastrouhaných jablek
1 lžička mleté skořice

Postup:
Ve větší misce smícháme mouku s kypřicím práškem a cukrem. Přidáme vejce, tuk, jablka, skořici. Vše dobře promícháme. Těsto vlijeme na vymazaný, hrubou moukou vysypaný plech a pečeme v předehřáté troubě 30-40 minut při teplotě 180 °C.

Netažený závin

Ingerience:
250 g hladké mouky
50 g másla
1 vejce
3 lžíce vody, 2 lžíce octa, sùl

Postup:
Na desce smícháme mouku se solí, rozkrájené máslo, nožem vmícháme vejce a vodu s octem. Vypracujeme těsto. Vyválíme 2 záviny, které poklademe nastrouhanými jablky, cukrem, skořicí, ořechy. Svineme. Před pečením propícháme vidličkou.

 

Dobrota z jablek

Ingredience:
150 g mletého cukru
250 g polohrubé mouky
2 vejce
1 lžíce kakaa
200 ml oleje
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
2 lžíce rumu
1/4 l mléka
350 g nastrouhaných jablek
100-150 g nasekaných ořechù


Poleva:
80 g másla
80 g mletého cukru
1/2 pudinkového prášku
1,5 lžíce horkého vody
1 lžíce rumu
2 lžíce kakaa

Postup:
Cukr (i vanilkový), mouku, vejce, olej, kakao, rum, mléko a prášek do pečiva smícháme a vše vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Přidáme vrstvu nastrouhaných jablek a ořechů. Upeču. Vychladlý moučník polijeme polevou.

Žabí huby plněné jablky

Ingerience:
300 g hladké mouky
250 g tuku
1 vejce
špetka soli
3-4 lžíce mléka
30 g droždí

Postup:

Do 3-4 lžic mléka dáme trochu cukru a droždí. Vzejitý kvásek smícháme s ostatními ingrediencemi a vypracujeme těsto. Vyválíme plát a děláme kolečka. Plníme je dušenými jablky smíchanými s cukrem, ořechy, skořicí a vanilkou. Upečeme a teplé obalujeme v cukru s vanilkou.

Jablková roláda

Ingredience:
4 vejce
180 g cukru
6-8 lžic hladké mouky
250 g nastrouhaných jablek
skořice a cukr na posypání jablek

Postup:
Plech vyložíme papírem nebo alobalem, který vymažeme a vysypeme hladkou moukou. Nastrouhaná jablka rozložíme na plech a posypeme cukrem a skořicí. Ušleháme cukr a vejce, až je hmota hustá a hladká. Jemně vmícháme mouku, nalijeme na jablka a dám péct. Po upečení otočíme papír nahoru. Papír stáhneme a ještě teplou roládu stočíme. Po vychlazení nakrájíme a už jen stačí posypat cukrem.

Jablkový koláč

Ingredience:
2 hrnky (1/4 l) polohrubé mouky
1 hrnek mletého cukru
100 ml oleje
1 lžička jedlé sody
2 lžičky skořice
1 balíček rozinek
3 vejce
trocha mléka
3 hrnky na kostičky nakrájených jablek

Postup:
Ingredience smícháme (jablíčka vmísím až na konec), upeču. Polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem.

Drobenkový koláč

Ingredience:
8 velkých jablek
500 g polohrubé mouky
200 g másla
300 g pískového cukru
2 vejce
1/2 sáčku prášku do pečiva
2 lžíce kakaa
rozinky, mandlové lupínky, sekané ořechy – dle libosti na dochucení

Postup:
V misce smícháme mouku s cukrem, nožem rozsekám čerstvý tuk a rukou jej v mouce a cukru lehce rozdrolíme, čímž vznikne potřebná drobenka. Tuto rozdělíme na tři díly. Jeden díl dáme stranou a do zbývajících dvou třetin přidáme vejce a prášek do pečiva a kakao, které naneseme na plech. Na povrch rozvrstvíme strouhaná jablka (společně s rozinkami, ořechy či mandlemi). Na povrch koláče rozprostřeme zbývající díl drobenky. Pečeme zvolna asi půl hodiny.

Jablková buchta

Ingredience:
4 vejce
hrnek cukru
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
lžička kakaa
1/2 lžičky skořice
půl hrnku oleje
4 hrnky nakrájených jablek

Postup:
Vejce s cukrem utřeme a přidáme moku, prášek do pečiva, kakao, skořici a olej. Přidáme ještě rozinky, ořechy a nakrájená jablka. Dáme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.

Kakaové řezy s jablky

Ingredience:
80 g tuku
250 g cukru
2 vejce
1 lžíce kakaa
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva


Krém:
170 g mletého cukru
1 lžíce kakaa
2 lžíce horké vody
70 g másla

Postup:
Těstové ingredience smícháme, přendáme na plech a upečeme v předehřáté troubě. Potřeme připraveným krémem (máslo do krému přimíchám až jako poslední). Na povrch postrouháme čokoládu, mandle. Lépe péci z 1,5 dávky.

 

Vrstvené jablkové řezy

Ingredience:
200 g tuku
130 g moučkového cukru
3 žloutky
2-3 lžíce bílého jogurtu
400 g polohrubé mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva
tuk na vymazání plechu


Náplň:
1 kg jablek
500 g měkkého tvarohu
1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí
150 g pískového cukru
rozinky
vlašské ořechy
3 bílky

Postup:
Změklý tuk, cukr, žloutky, jogurt a prosetou mouku smícháme s práškem do pečiva a vypracujeme vláčné těsto. Dvě třetiny těsta vyválíme na plát a přeneseme na tukem vymazaný plech. Zbylé těsto dáme na chvilku do mrazničky.
Těsto na plechu potřeme náplní a povrch posypeme nahrubo nastrouhaným vychlazeným těstem. Vložíme do předehřáté trouby a při teplotě 180 °C zvolna upečeme.
Příprava náplně:
Jablka nahrubo nastrouháme, smícháme s tvarohem, pudinkovým práškem, cukrem, rozinkami a posekanými ořechy. Nakonec vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků.

Drobenkový koláč

Ingredience:
250 g hrubé mouky
100 g cukru
1 lžíce prášku do pečiva
100 g másla
1 vejce
máslo na pokladení na povrch (před pečením)


Náplň:
300 g jablek, 1 lžíce rozinek, hrst ořechù, cukr

Postup:

V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem, rozdrobeným máslem (podobně jako při dělání drobenky na koláč). Vmícháme vejce.
Polovinu vzniklého drobivého těsta dáme do pekáčku, na ni položíme pokrájená jablka, cukr, ořechy, rozinky. Posypeme zbytkem těsta, které přitlačím lžičkou. Na povrch poklademe plátky másla a pečeme asi půl hodiny. 

Jablkové koláčky

Ingredience:
400 g oloupaných jablek
1 lžíce citronové šťávy
citronová kůra
60 g tuku
1/2 balíčku vanilkového cukru
1 vejce
2 lžíce šlehačky
125 g polohrubé mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva

Postup:
Tuk s cukrem, citronovou kůrou, solí a vanilkovým cukrem rozšleháme do pěny. Zašleháme vejce, přidáme mouku s práškem a šlehačku. Nakonec vmícháme na kostičky pokrájená jablka, která jsme pokapali citronovou šťávou. Plech vyložíme pečicím papírem a lžičkou kladu hromádky těsta. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 25-30 minut. Po upečení posypeme cukrem. Z tohoto předpisu připravíme 8 jablkových koláčků.

Jablečná bábovka s oříškovým griliášem

Ingredience:
3 jablka
3 hrnky polohrubé mouky
3 vejce
300 ml oleje
1 hrnek cukru
1 hrnek vlažné vody
1 vanilkový cukr
1 kypřicí prášek do pečiva
2 lžíce rozinek
100 ml rumu
šťáva z pùl citronu
strouhanka na vysypání


Griliáš:
2 lžíce nasekaných oříškù
2 lžíce cukru
1 lžíce másla
rum slitý z rozinek

Postup:
Rozinky namočíme na 20 minut do rumu. Jablka nastrouháme, pokapeme citronem a smícháme s vanilkovým cukrem. Vejce ušleháme s cukrem, zašleháme vlažnou vodu, olej a mouku s práškem do pečiva. Nakonec přidáme jablka a slité rozinky. Pečeme na 200 °C.
Griliáš připravíme na pánvi. Rozpustíme máslo s cukrem, mícháme dokud nezačne karamelizovat. Vmícháme nasekané oříšky. Nakonec zalijeme rumem slitým z rozinek.

Tyrolský závinIngredience:
250 g hladké mouky
80 g másla
2 lžíce moučkového cukru
125 ml mléka
1 vejce
1 vanilkový cukr
1 kypřicí prášek do pečiva
špetka soli
skořicový cukr
rozinky
krouhaná jablka

Postup:

Mouku, polovinu prášku do pečiva, smíchaný moučkový a vanilkový cukr a trošku citronové kůry dobře promícháme na válu. Přidáme vlažné mléko, ve kterém jsme rozmíchali vejce a 6 lžic rozpuštěného másla. Vypracujeme tužší těsto, které rozválíme na dva díly. Jeden díl vložíme na připravený koláčový plech, posypeme jej osmaženou strouhankou, na ni položíme nakrouhaná nebo nakrájená jablka (můžeme přidat i jednu hrušku). Posypeme skořicovým cukrem, rozinkami, případně i rozsekanými oříšky či mandlemi, troškou strouhanky a pokropíme rozpuštěným máslem. Přikryjeme druhým dílem těsta, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dorůžova v dobře prohřáté troubě asi 30 až 45 minut.

Křupavá jablečná nohavice

Ingredience:
400 g hladké mouky
1 Hera
1 vejce
200 ml vody
sùl

Postup:
Všechny suroviny rychle propracujeme na hladké těsto, aby se neohřívalo. Bochánek dáme na 15 minut do chladu (do lednice), a pak rozdělíme na 4 díly. Těsto rozválíme, posypeme strouhankou a jablky s cukrem, zavineme a dáme na plech s pečicím papírem. Pečeme dokřupava.

Jablkové medové řezy

Ingredience:
400 g polohrubé mouky
250 g práškového cukru
100 g medu
60 g másla
3 vejce
300 g nastrouhaných jablek
60 g nasekaných ořechù
200 g kakaa
půl lžičky skořice
1 kypřicí prášek do pečiva

Postup:
Celé vejce, med, cukr, skořici a kakao dobře rozmícháme, až se tvoří pěna. Přidáme jablka, rozpuštěné máslo a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Zlehka zamícháme a pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem ve středně vyhřáté troubě. Upečený plát vyklopíme. Vychladlý posypeme cukrem a nakrájíme na úhledné řezy.

Tvarohový koláč

Ingredience:
150 g polohrubé mouky
250 g tvarohu
125 g mléka
150 g jablek
1 vejce
50 g másla
polovina sáčku kypřicího prášku do pečiva
kysaná smetana
vanilkový cukr
jahody, maliny

Postup:
Do tvarohu vmícháme vlažné máslo, vejce, mléko, sůl, mouku s kypřicím práškem a skořicí. Přisypeme strouhaná jablka a vlijeme do formy lehce vymaštěné olejem. Pečeme dozlatova a na talíři přelijeme smetanou s cukrem a ovocem.
 

Kynuté koláče s náplní z jablek

Ingredience:
1 kg hladké mouky speciál (může být i celozrnná)
2 lžíce sádla, másla nebo Hery
1 šlehačka
mléko dle potřeby
2 balíčky kvasnic (42 g)
2 žloutky
ušlehané bílky ze 2 vajíček
1 lžička soli
200 g krystalového cukru

Náplň:
asi 2 kg jablek
cukr
vanilkový nebo skořicový cukr
rozinky
nasekané oříšky


Posýpka:
hladká mouka
mletý cukr
máslo

Postup:
Kvasnice dáme do hrníčku s trochou cukru a vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, šlehačku, tuk, žloutky, kvasnice, dle potřeby mléko a vše dobře vymícháme. Necháme vykynout. Po vykynutí dáváme velkou lžící hromádky na moukou vysypaný vál a plníme vychladlou náplní.
Náplň připravíme z asi 2 kg jablek, které okrouháme a dusíme s trochou cukru na kaši. Podle potřeby podléváme vodou. Přidáme vanilkový nebo skořicový cukr. Můžeme přidat rozinky či nasekané oříšky.
Na koláče dáme trochu jablek a posýpku. Potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme na 200 °C.

Jablkový koláč

Ingredience:
2 hrníčky mouky
1 hrníček mletého cukru
1 malá lžička jedlé sody
2 malé lžičky skořice
1 balíček rozinek
100 ml oleje
3 vejce
trocha mléka
3 hrníčky na kostky nakrájených jablek

Postup:
V míse smícháme všechny ingredience. Jablka vmícháme až nakonec. Upečeme a po vychladnutí polijeme polevou a posypeme kokosem.

Dobrota z jablek

Ingredience:
150 g mletého cukru
250 g polohrubé mouky
200 ml oleje
250 ml mléka
2 lžíce kakaa
1 vanilkový cukr
1 kypřicí prášek do pečiva
2 celá vejce
2 lžíce rumu
350 g jablek
100-150 g sekaných ořechù


Poleva:
80 g másla
80 g mletého cukru
2,5 lžíce kakaa
polovina balíčku vanilkového pudinku
1,5 lžíce horké vody
1 lžíce rumu

Postup:
Těstové ingredience zamícháme a vzniklé těsto vylijeme na plech. Jablka nastrouháme a dáme na těsto i se sekanými ořechy. Pečeme na 200 °C.
Polevu připravíme tak, že máslo jemně rozpustíme. Přidáme kakao, cukr, pudink, horkou vodu a rum. Polevu nalijeme na vychladlou buchtu.

Jablečný řez

Ingredience
500 g polohrubé mouky
1 vejce
1 Hera nebo 250 g Ramy
1 kypřicí prášek do pečiva
3 lžíce mléka
5 lžic jemného krystalového cukru
Jablečná nádivka:
1,5 kg jablek
8 lžic krystalového cukru
2 vanilkové pudinky

Postup:
Těsto zpracujeme a rozdělíme na dva díly. První díl rozválíme a dáme na vymaštěný a strouhankou vysypaný plech. Potřeme nádivkou z jablek, kterou připravíme promícháním pokrájených či postrouhaných jablek, cukru, vanilkových pudinků.
Rozválíme druhý plát a dáme jej na vrstvu jablek. Potřeme rozšlehaným vejcem. Můžeme posypat ořechy či nazdobit čokoládou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.

Ořechový koláč s jablky

Ingredience
100 g polohrubé mouky
100 g jemného krystalového cukru
100 g mletých ořechù
100 g másla nebo Hery
1 vejce
polovina sáčku kypřicího prášku do pečiva
Jablečná náplň:
3 velká jablka
1 vanilkový cukr
hrst strouhanky

Postup:
Těsto vznikne smícháním mouky, cukru, ořechů, tuku, vejce a prášku do pečiva. Polovinu těsta rozprostřeme na strouhankou vymazaný plech, rozetřeme jablečnou náplň a na ni zbytek těsta. Povrch koláče propícháme vidličkou. Lépe péci ze dvou dávek.

Jablečné řezy s bezé čepicí
Na 24 kouskù:

Ingredience:
200 g másla
200 g cukru
2 sáčky vanilkového cukru
sùl
4 vejce
350 g hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku
4 lžíce mléka
2 lžičky strouhané citronové kùry
150 g kokosové moučky
2 kg jablek
4 lžičky citronové šťávy
100 g mletých mandlí
150 g moučkového cukru

Postup:
Do mísy dáme máslo, 100 g cukru, vanilkový cukr a špetku soli. 3 žloutky a jedno celé vejce dáme do mísy a elektrickými metličkami našleháme lehký krém. Po lžících do něj zašleháme mouku smíchanou s kypřicím práškem a mléko. Nakonec přimícháme i citronovou kůru a 75 g kokosové moučky.
Oloupeme jablka, rozčtvrtíme je a vykrojíme jádřince. Ovoce nakrájíme na kousky a ihned pokapeme citronovou šťávou, aby jablka nezhnědla.
Troubu rozpálíme na 200 C. Plech s vysokým okrajem vyložíme pečicím papírem a nalijeme na něj těsto. Posypeme ho mletými mandlemi a rozdělíme jablka. Poprášíme je zbývajícím cukrem a dáme do trouby. Pečeme asi 30 minut. Plech z trouby vyjmeme a teplotu snížíme na 180 °C.
Prosejeme moučkový cukr. K bílkům přidáme špetičku soli a našleháme tuhý sníh. Po lžících do něj našleháme všechen moučkový cukr a nakonec i kokosovou moučku. Bílkovou pěnu rozetřeme na předpečený koláč a vrátíme zpět do trouby. Pečeme ještě asi 25 minut.
Tip:
Bezé čepicí můžeme koláč pěkně nazdobit. Hmotu rozetřeme a lžící na ní vyrobíme krápníčky. Nebo bezé naplníme zdobicí sáček a na koláč nastříkáme různé kopečky, mřížky a spirály.

Jablkové řezy s tvarohem

Ingredience:
4 vejce
4 lžíce oleje
200 g polohrubé mouky
160 g cukru krupice
1 balíček želé
Náplň:
400 g jablek
1 vanilkový cukr
50 g cukru krupice
1 lžíce citronové šťávy
500 g měkkého tvarohu
100 g moučkového cukru

Postup:
Celá vejce vyšleháme za postupného přidávání cukru do husté pěny. Vmícháme mouku a nakonec olej. Nalijeme na plech. Těsto uhladíme a pečeme asi 30 minut při 160 °C. Korpus vyklopíme a studený překrojíme na polovinu.
Do 100 ml vody nasypeme krupicový cukr, přidáme na kostky nakrájená jablka, citronovou šťávu a jablka podusíme do měkka.
Do pěny vyšleháme z tvarohu, moučkového cukru a vanilkového cukru pěnu. Vmícháme podušená jablka a rozetřeme na rozkrojený korpus a přiklopíme druhou částí.
Povrch polijeme uvařeným želé.

Řezy s jablky, ořechy a smetanou

Ingredience:
200 g polohrubé mouky
200 g cukru krupice
4 vejce
100 ml mléka
100 ml oleje
1 kypřicí prášek do pečiva
5–6 středních jablek
150 g hrubě sekaných ořechù
2 vejce
1 smetana
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr

Postup:
Žloutky utřeme s cukrem a olejem do pěny, pak přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a poklademe ho po celé ploše nastrouhanými jablky, posypeme je hrubě sekanými ořechy a dáme péci asi na 20 - 25 minut do trouby. Mezitím utřeme 2 vejce s cukrem krupicí a vanilkovým cukrem do pěny a zašleháme smetanu. Touto směsí pak řezy zalijeme a asi ještě 5 minut pečeme.

Drobenkový koláč

Ingredience:
250 g hrubé mouky
polovina sáčku kypřicího prášku do pečiva
100 g cukru
100 g másla
1 vejce
300 g jablek
trocha cukru
hrst ořechù a rozinek
50 g másla

Postup:
V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr. Rozdrobíme máslo. Vmícháme vejce. Do dortové formy dáme polovinu sypké směsi, na ni jablka s cukrem a sekanými ořechy. Zakryjeme zbytkem směsi. Na povrch položíme plátky másla a upečeme.

Jablková bábovka

Ingredience:
180 g mletého cukru
180 g polohrubé mouky
180 g rozpuštěné Hery
polovinu balíčku prášku do pečiva
lžíce skořice
3 vejce
4 jablka na kostičky


Vše smícháme a pečeme 45 minut.