Našli jsme houby...
Houbová pochoutka
Ingredience - 500 g těstovin (mušle, vrtule), 500 g čerstvých hub (čím více druhů, tím lépe), 5 vajec, 4 lžíce másla, 100 ml mléka, lžíce oleje, 1 lžička kmínu, sůl, mletý pepř, voda na vaření
Těstoviny uvaříme v osolené vodě doměkka s lžičkou oleje. Uvařené těstoviny scedíme a necháme okapat. Očištěné houby opereme a nakrájíme na plátky. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme nakrájené houby, kmín, osolíme a dusíme tak dlouho, dokud se všechna šťáva nevydusí. Vmícháme uvařené těstoviny, přidáme mléko s rozkvedlanými vejci a mícháme, až se mléko s vejci srazí. Podle chuti osolíme a opepříme.
Dušené žampiony na víně
Ingredience - 600 g čerstvých žampiónů, 100 ml červeného vína, 50 g másla, 3 lžíce jemného kečupu, 3 lžíce hladké mouky, worcesterová omáčka, mletý pepř, sůl
Očištěné žampióny nakrájíme na plátky, osmahneme na rozehřátém másle, osolíme, opepříme a podusíme doměkka. Žampióny zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, zalijeme červeným vínem, kečupem, ochutíme worcesterovou omáčkou a dusíme a doměkka.
Podáváme s dušenou rýží.
Houbové karbenátky
Ingredience - 100 ml celozrnné hrubé mouky, 50 ml smetany, 1 žlutá cibule, 400g hub, 1 lžíce oleje, 1 kostka zeleninového vývaru, 3 velké vařené rozmačkané brambory, 2 lžíce pohankové moučky, 1 lžička bazalky
Celozrnnou mouku necháme asi 5 minut nabobtnat ve smetaně. Oloupeme s cibulí a nadrobno ji pokrájíme. Opláchneme a očistíme houby a pokrájíme je. Houby s cibulkou osmažíme na tuku na slabém plameni. Po několika minutách přidáme bujónovou kostku. Rozmačkáme brambory a smícháme je s celozrnnou moukou, smaženými houbami, pohankovou moukou a rozemnutou bazalkou. Vytvoříme kulaté karbanátky a smažíme na másle nebo oleji na mírném ohni.
Podáváme s gratinovanými bamborami a salátem
Zapékané hřiby
Ingredience - 2 cibule, 30 dkg hub, olej, housky, 15 dkg tvrdého sýra, 1 bílý jogurt nebo zakysaná smetana, sůl, pepř, kmín, tatarka
Nadrobno nakrájenou cibulku s hříbkama osmahneme, přidáme špetku soli, pepř, kmín.Mezitím housky podélně rozkrojíme, každou polovinu housky namažeme tatarkou, na ní klademe osmažené houby s cibulkou, na to namažeme trochu jogurtu nebo smetany (dodá lepší chuť)a navrch klademe tvrdý sýr. Půlky housek vložíme na plech a necháme zapéct, až se sýr rozteče.